VODIČ ZA SUSRET
S ASTROLOGOM

Prolazite kroz teško razdoblje i trebate pomoć koja bi vam dala objektivan uvid u situaciju ali i naputke kako iz nje izaći? Prepuni ste planova i želite ih ostvariti u za vas najboljem mogućem trenutku s najboljom strategijom? Ako ste na jedno od pitanja potvrdno odgovorili, onda ste idealan kandidat za traženje astrološkog savjeta.

Prvi korak u traženju astrološke pomoći svakako je odabir samog astrologa. Usprkos postojanju određenih strukovnih udruga i tečajeva, sustavno višegodišnje školovanje astrologa u Hrvatskoj ne postoji. Ipak, u našoj zemlji postoji određeni broj astrologa koji se školovao u inozemstvu. Kako niti u jednoj djelatnosti edukacije nije jedino mjerilo nečije stručnosti, tako ona to ne bi trebala biti niti u astrologiji. Raspitajte se kod svojih prijatelja i poznanika o njihovim iskustvima, proučite rad pojedinih astrologa kroz medije i na internetu te na osnovu toga prosudite koji bi vam od njih najviše odgovarao. Kao i u nekim drugim strukama, primjerice psihologiji, osoba koju odaberete mora vam na određeni način odgovarati – mora u vama buditi povjerenje, mora komunicirati na vama prihvatljiv način te vam do neke mjere biti simpatična. Razgovor s astrologom zahtijeva visoki stupanj iskrenosti i otvorenosti te ukoliko navedeni uvjeti nisu zadovoljeni, konzultacija pouzdano neće biti uspješna.

Jedan od najčešćih načina registracije pružatelja astroloških usluga u Hrvatskoj jest otvaranje obrta. No, za otvaranje istog nisu potrebni baš nikakvi uvjeti kao ni dokaz stručnosti tako da svatko može postati obrtnik astroloških i spiritualnih djelatnosti koje se, na žalost, nepravedno trpaju u isti koš. U svakom slučaju, osoba kojoj se obraćate mora vam biti poznata imenom i prezimenom što vrlo često nije slučaj ukoliko uslugu tražite putem interneta ili komercijalnih astroloških linija.

Postoji nekoliko mogućih načina kontaktiranja s astrologom: u četiri oka (uživo), putem telefona i pismenim putem (e-mailom ili klasičnom poštom). Najpotpuniji i svakako najprofesionalniji pristup jest susret s astrologom. Ukoliko iz bilo kojeg razloga to niste u mogućnosti, svakako će poslužiti i telefon. Kako je i najiskusnijem astrologu potrebno određeno vrijeme da se pripremi za konzultaciju (minimum pola sata), pozivi na astrološke linije mogu biti samo hitna pomoć u nekim vrlo konkretnim pitanjima a nikako način za sveobuhvatno tumačenje vašeg horoskopa. Isto je i sa pisanim savjetovanjem. Profesionalni astrolog nikad neće tvrditi da u potpunosti može protumačiti horoskop pojedine osobe bez izravnog kontakta s njom. Simbolički jezik koju koristi njegova struka, astrolog mora dovesti u kontekst sa realnim okvirima osobe čiji horoskop tumači. Zato astrološka konzultacija nije monolog već vrlo dinamičan dijalog u kojem će vam astrolog postaviti brojna pitanja te zatražiti vašu pomoć kako bi razumio nivo i pravce u kojima su se razvili potencijali iz vaše natalne karte. Pismenim putem tako može odgovoriti na vrlo konkretna pitanja kojima ste detaljno objasnili kontekst. Napomenimo još i to, da su pismeni horoskopi vrlo često generirani iz računalnih programa koji mogu samo okvirno analizirati pojedine elemente horoskopa ali nikako dati sintezu koja je bit tumačenja. Zato pri narudžbi pismenog horoskopa, svakako o tome trebati povesti računa.

Za izradu horoskopa, astrologu unaprijed valja dostaviti datum, mjesto i što precizniji sat rođenja. Ukoliko je nesigurnost veća od 15 minuta ili uopće nije poznato vrijeme rođenja, astrologu ćete trebati navesti podatke o važnim događajima iz vaše prošlosti (mjesec i godina zbivanja) kako bi mogao provesti metodu rektifikacije – na osnovu prošlih događaja odrediti precizno vrijeme rođenja. Vješti astrolog detektirat će ga s preciznošću od jedne minute.

Profesionalni astrolog razgovarat će s vama u svom uredu ili stanu a neki će pristati i posjetiti vas. U svakom slučaju, mora biti osiguran nesmetani mir te odsustvo trećih osoba. Osim u iznimno rijetkim slučajevima (zajednički problem parova, roditelja i sl.), na konzultaciju dolazite sami. Neki astrolozi imat će pred sobom vaš horoskop na ekranu računala dok će ga neki tumačiti sa papira. Razgovor s astrologom podliježe diskreciji baš poput razgovora s liječnikom, psihologom ili svećenikom. Astrologa koji se hvali poznatim klijentima i iznosi njihove osobne tajne svakako izbjegavajte.

Nakon nekoliko uvodnih i kolokvijalnih rečenica, razgovor će prijeći u tumačenje horoskopa. Astrolog ne bi smio upotrijebiti niti jedan jedini stručni termin poput imena planeta, znakova ili aspekata osim u slučaju kada klijent zatraži neku informaciju poput ascendenta (podznaka) ili Mjesečevog znaka. Vrlo često nevješti i neprofesionalni pojedinci skrivat će se iza terminologije i uvelike vas zbuniti. Ne oklijevajte zatražiti pojašnjenje svakog pojma koji ne razumijete.

Konzultaciju, uz dopuštenje astrologa, možete snimati no zapisivati bilješke za vrijeme razgovora nije preporučljivo jer vam odvlači pažnju. Ako želite, pri kraju razgovora zamolite astrološkog savjetnika da vam ponovi ono što želite zapisati.

Svaki astrolog ima svoj način vođenja razgovora. Neki će vas upitati za vaš prvotni razlog dolaska, neki će započeti s definiranjem osnova vašeg karaktera a neki od vašeg razvoja i situacije u ranom domu. U svakom slučaju, razgovarat ćete o svojem karakteru, obrascima ponašanja i prošlosti u kojoj su se razvili te sadašnjoj životnoj situaciji u kojoj se definiraju ciljevi i strategije za budućnost. Preporučljivo je davati predikcije za idućih godinu do dvije dana s obzirom da otprilike toliko daleko sežu okolnosti koje postoje u sadašnjosti i na osnovu kojih se rade predviđanja. Kao što smo već napomenuli, tumačenje horoskopa je dinamičan dijalog ravnomjerno distribuiran između astrologa i klijenta pri kojemu oboje postavljaju dodatna pitanja.

Neki astrolozi odbit će odgovarati na pitanja vezana uz druge osobe bez obzira u kojoj ste korelaciji s njima dok će vam većina pomoći da preko horoskopa bližnjih (djece, partnera, roditelja) unaprijedite svoj odnos s njima. Profesionalna etika zabranjuje odgovaranje na pitanja vezana uz ono što moglo nanijeti štetu nekoj drugoj osobi kao i ona vezana uz nezakonite radnje. Nije nam dano da iz horoskopa vidimo kada će i na koji način netko umrijeti stoga niti nema svrhe postavljati takvo pitanje.

Vaš prvi posjet astrologu trajat će između 60 i 90 minuta a svaki slijedeći može trajati i nešto kraće – oko 45 minuta. Astrologa je dostano posjećivati otprilike svakih godinu dana a u rijetkim slučajevima iznimno velikih životnih promjena ili novonastalih okolnosti do dva pute godišnje. Astrolog nije profesionalni prijatelj niti tješitelj kojem ćete se obraćati svakih desetak dana kad zapadnete u krizu. Ukoliko tako nešto pokušate, astrolog bi vas iz etičkih razloga trebao odbiti.

Cijene astroloških konzultacija u Hrvatskoj kreću se između 100 i 800 kuna pri čemu visina naknade nije uvijek u korelaciji s njezinom kvalitetom.

ASTROLOGIJA – DISCIPLINA O PRAVOM TRENUTKU
Astrologija može pomoći na mnogo načina. Definirajući obrasce ponašanja nastale u djetinjstvu pomaže nam da razumijemo njihov utjecaj na situaciju u kojoj se nalazimo u sadašnjosti te upozorava na razdoblja izazova i prosperiteta u budućnosti. Pomoću horoskopa možemo otkriti svoje potencijale i talente te kako ih i kada maksimalno iskoristiti. Astrologija nam pomaže u mirenju sa samim sobom na način da shvatimo od kuda proizlaze naše mane i samo destruktivna ponašanja te kako ih nadvladati. Na isti način pomaže nam i u shvaćanju i prihvaćanju onih koji nas okružuju poštujući različitost individualnih potreba i načina njihovog ostvarivanja.

UPOMOĆ, IMAM LOŠ HOROSKOP!
Horoskop nije fatalistički zapis sudbine niti su astrolozi gatare i vračare koje će vam proreći što će vam se točno i kada dogoditi. Važno je zapamtiti da nas zvijezde navode a nikako ne prisiljavaju, da one ništa neće učiniti same bez našeg truda i zalaganja te da u svakom trenutku imamo izbora koji proizlazi iz slobodne volje. Nema dobrih i loših znakova kao ni planeta. Nema dobrih i loših horoskopa kao ni dobrih i loših razdoblja. Postoje samo napeti planetarni aspekti i izazovna razdoblja koja nas navode na akciju i promjenu a time vode u napredak. Često se i najteže odluke donesene pod pritiskom zvijezda ubrzo pokažu kao stepenica bliže sretnijem i ispunjenijem životu. Zato je neopravdan strah onih koji se boje da će ih razgovor s astrologom opteretiti .

KAKO POSTAVITI PITANJE ASTROLOGU
Pitanje poput „recite mi nešto o mom poslu, ljubavi i zdravlju“ nije ono na koje astrolog može odgovoriti. U svoje pitanje svakako uključite i okvire realnosti u kojoj se nalazite jer astrolog nije vidovit niti je horoskop kristalna kugla u kojoj se vide slike iz vašeg života.

NEPRAVILNO POSTAVLJENO PITANJE
PRAVILNO
Hoću li pronaći posao?
Želim pronaći posao. Koje je najbolje vrijeme za prijavu na natječaj?
Hoću li ostati na ovom poslu?
Zasićen sam s poslom koji radim. Da li je to trenutni osjećaj ili je vrijeme za promjenu?
Da li je on čovjek mog života?
Da li mi on odgovara kao osoba i možemo li biti sretni zajedno?
Hoćemo li se moj suprug i ja rastati?
Moj brak je u krizi. Koji je najbolji način za njezino prevladavanje?
Kad ću konačno upoznati normalnu osobu za vezu?
Uvijek se zaljubljujem u pogrešne osobe. Zašto to činim i kako to mogu riješiti?
Hoću li imati djecu?
Želim zatrudnjeti. Kada je povećana mogućnost i najbolje razdoblje za to?
Hoću li ikada imati novaca?
Moja zarada me ne zadovoljava. Kada postoji mogućnost pronalaska bolje plaćenog ili dodatnog posla?
Kakvo mi je zdravlje?
Da li su mi u ovom trenutku potrebne zdravstvene pretrage?
Da li da idem na operaciju ili ne?
Odlazim na operaciju. Kako će proteći moj oporavak?
S koliko će moje dijete proći 1. razred?
Kako da najbolje motiviram svoje dijete na učenje i u kojem pravcu da ga usmjeravam?